ElteraMed – Raport Eltera #1/2019

In perioada rece am organizat o campanie medicala pentru doua sate din județul Brașov: Măieruș și Arini. Au fost consultați 52 de copii cu vârste cuprinse intre 8 luni și 15 ani.

Medicii noștri i-au consultat pe copii și le-au oferit gratuit tratamentul corespunzător. In aceasta perioada foarte multi copii sunt răciți. Mulți dintre ei au și alte probleme de sănătate. 

In timpul de așteptare copiii au colorat, ei și însoțitorii lor au fost serviți cu ceai și prăjiturele, iar la finalul consultației au primit cate o jucărie, căciulițe și șosete.

Ca urmare a campaniei noastre, și alți medici din Brașov doresc sa ni se alăture în mod voluntar și ne dorim sa ajungem în zone unde nu sunt cabinete medicale sau unde familiile nu își permit tratamentul medical.

Voluntarii noștri sunt deosebiți. Le zâmbesc copiilor, ii asculta și le oferă toată atenția.

Luca, unul dintre copii consultați, își dorește sa meargă la scoală. Are nevoie de o operație la ochi și deja avem un medic care s-a oferit sa il opereze în viitorul apropiat. Multi dintre acești copii trăiesc într-o sărăcie crunta. Cei mai multi dintre ei nu merg la scoală. Iar cei mici, nici măcar nu sunt înscriși la grădiniță.

Sara ar fi vrut sa meargă mai departe la scoală, dar în clasa a 8-a a renunțat pentru ca era singura fata din sat care lua microbuzul spre scoală. Toate colegele ei au renunțat, așa că a rămas și ea acasă să aibă grijă de frații ei mai mici. Acum insă, ne-a cunoscut pe noi și este determinata sa continue școala, chiar dacă o va face de una singura. Își dorește sa fie și ea ca noi, parte din echipa medicala.

Din satul alăturat au venit pe jos mame cu copiii în brate. Unii dintre ei aveau febra.

Aceasta campanie a fost inițiată cu scopul de a interveni și întâmpina problemele medicale ale copiilor, dar totodată de a identifica situația lor sociala. In momentul de fata lucram la organizarea unei echipe mai mari de medici. Iar speranța noastră este ca anul acesta sa înființăm centre educationale pentru a oferi sprijin acestor copii. Ne dorim ca în luna septembrie, toți copiii din Măieruș și Arini să urmeze o forma de învățământ.

Cu recunoștință, 

Caty Roos